Shrnutí červnové akce 100 let volejbalu

Královéhradecký volejbal slavil 100 let Českého volejbalu. Krajský volejbalový svaz i přes koronavirovou nepřízeň akci chystal již od ledna a vyplatilo se.

 

V Hradci Králové se na koci června konal víkend plný volejbalu. V pátek vše odstartovalo na Velkém náměstí U Špuláků, kde proběhlo společné setkání zástupců Královéhradeckého kraje, města Hradec Králové, senátu, Českého i Polského volejbalového svazu, Královéhradeckého i Dolnosaského volejbalového svazu. Během pátku sportovaly děti z mateřské školky a i nejmladší barevní minivolejbalisté.

 

V podvečer sehrál krajský výběr žen zápas s Walbrzychem (3:0) a následně i muži zvítězili se stejným soupeřem 2:1. Rozhodčími utkání byli Matěj Dmejchal, Jiří Kmoníček, Václav Anděl a Tomasz Sobolewski. Trenéry družstva mužů byli František Lilko, Martin Houštěk a Jan Kulhánek. Dívčími trenéry byli Kamil Mňuk a Tomáš Jirásek. V družstvech byli zastoupeni hráči a hráčky TJ Slavia, VK Hronov, Volejbal Červený Kostelec, Volejbal Dvůr Králové. Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášeni Tomáš Hampl a Artur Sławnikowski. Nejlepšími hráčkami utkání byly vyhlášeny Dorota Kohoutová a Natalia Gezella.

 

Večer ve venkovním areálu Slavia byl připraven program pro 250 pozvaných hostů. Zhruba 50 ti minutový program vedený komentátorem Václavem Pilným přinesl zmínky z historie volejbalu i ocenění nejlepších mládežníků, trenérů a osobností desetiletí. Zároveň byli oceněni medailí Otakara Koutského významní funkcionáři. Oslavy byly konány pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka a primátora města Hradec Králové Alexandra Hrabálka.

 

V sobotu a neděli pokračovaly turnaje napříč všemi kategoriemi mládeže dívek i chlapců. V neděli byl program završen mistrovstvím ČR žáků U16, kde naše krajská reprezentace získala krásné třetí místo.

 

 

V pátek mezi nás zavítali i významní hosté, kteří předali ceny:

 

Arnošt Štěpánek – náměstek pro oblast sportu a školství Královéhradeckého kraje

Monika Štayrová – první náměstkyně primátora města Hradec Králové

Jiří Bláha – náměstek primátora města Hradec Králové

Marek Pakosta – předseda Českého volejbalového svazu

Václav Nidrle – předseda Královéhradeckého krajského volejbalového svazu

Oldřich Vlasák – Radní města Hradec Králové

Mirosław Wachowiak – víceprezident Polské volejbalové federace

Jan Holásek – bývalý odchovanec TJ Slavia a senátor

Jiří Růžička – ředitel gymnázia Jana Keplera a senátor

Jan Boháč – generální sekretář České unie sportu

Jan Grulich – ředitel základní školy v Dobřanech a senátor

Libor Šnajdr – předseda Královéhradecké krajské organizace ČUS

Richard Macurazástupce Plzeňského pivovaru

 

Ocenění mládežníci:

 

Michaela Ambrožová

Začínala ve Slavii Hradec Králové, odkud následovala do UP Olomouc, nyní hraje extraligu žen,

smečařka.

Úspěchy:

  1. místo s krajskou reprezentací Královéhradeckého kraje
  2. místo s výběrem ČR na turnaji olympijských nadějí

2 x 1. místo v extralize kadetek

  1. místo v Českém poháru žen

 

Miroslav Drozen

Začínal ve Vysokém Veselí na Jičínsku, následně přestoupil do Slavie Hradec Králové a Lvů Praha

Nyní už je zpět v první lize mužů v hradecké Slavii, smečař.

Úspěchy:

  1. místo v Českém poháru žáků

Mistr Evropy v kategorii kadetů

Účast v extralize mužů

 

Petr Hora

Začínal ve Slavii Hradec Králové, kde byl jeden z jeho trenérů jeho otec Petr (několikanásobný mistr ČR v kategorii mužů – RH Praha), následně přestoupil do Lvů Praha. Blokař, smečař.

Úspěchy:

  1. místo na Mistrovství ČR žáků
  2. místo na mistrovství Evropy juniorů

Účast v extralize mužů

 

David Kollátor

Začínal ve Slavii Hradec Králové, následně přestoupil do Lvů Praha, univerzál.

Úspěchy:

Vicemistr Evropy kadetů

  1. místo na Mistrovství Evropy předkadetů

 

Denisa Pavlíková

Začátky TJ LOKO Trutnov, následně KP Brno nyní extraliga žen, smečařka

Úspěchy:

  1. místo s krajskou reprezentací Královéhradeckého kraje
  2. místo s výběrem ČR na turnaji olympijských nadějí

3x 1. místo extraliga juniorek

aktuálně v širším výběru reprezentace žen

 

Tomáš Kunc

 

Začínal ve Slavii Hradec Králové, následně přestoupil do Lvů Praha, Dukly Liberec a nyní hraje extraligu v Kladně, libero.

Účast na Mistrovství Evropy i světa kadetů a juniorů

Medaile z extraligy juniorů

Titul z extraligy mužů

Účast na Mistrovství Evropy mužů v roce 2019

 

Karel Komínek – za zásluhy o rozvoj sportu v okrese Jičín

Patnáct sezon členem OVS v Jičíně a zároveň předsedou STK, trenér mužů a hráč, dlouholetý člen výboru Jiskry Hořice. Od roku 1970 do roku 2015 aktivní rozhodčí,  v letech 1972 – 2015 na listině ligových. Dvanáct sezon v komisi rozhodčích Východočeského KVS. Nositel čestného odznaku ČSTV.

 

František Lilko

Tento trenér pochází z Borohrádku, ale již několik desetiletí je spojen s TJ Slavií Hradec Králové.

Trénoval od žáků, přes kadety, juniory až k extraligovým ženám a ligovým mužům.

Trenérské úspěchy:

  1. místo v extralize kadetů
  2. místo v extralize kadetů

Vicemistr České republiky v kategorii žáků 2019

Vychoval reprezentanty: syna Tomáše, Aleše Holubce a Tomáše Širokého.

 

Josef Novotný

Začínal ve Fotochemě Hradec Králové a TJ Sokol Malšovice. Čtyřnásobný nejlepší volejbalista Československa, zasloužilý mistr sportu, osobnost Síně slávy českého volejbalu. Nejprve dorostenecký mistr Československa se Slavií Hradec Králové, potom šestinásobný mistr Československa dospělých s ČH Bratislava a RH Praha, vítěz evropských pohárů a také mistr Německa v beach volejbalu. Mnohonásobný reprezentant (podle záznamů jeho otce 352 zápasů), stříbrný medailista z mistrovství Evropy juniorů, stříbrný medailista z mistrovství Evropy mužů 1985 v Nizozemsku, účastník dalších pěti ME, třech MS i olympijských her v Moskvě. Trenér, převážně v zahraničí (Švýcarsko, Slovensko).

Medaili Otakara Koutského získali:

 

Martin Houštěk – předseda oddílu VK Hronov, trenér a dlouholetý hráč hronovských mužů. Na další období byl opět zvolen předsedou Okresního volejbalového svazu Náchod, léta byl aktivním členem výboru Krajského volejbalového svazu.

Miloš Sršeň – ligový rozhodčí, dnes hlavní postava volejbalu v Česticích, kde se podílí na organizování tradičních jarních turnajů, celostátního finále vesnických družstev a finálových turnajů Královéhradecko a Východočeského poháru, což je společné finále pro první dvě družstva Královéhradeckého a Pardubického poháru.

Petr Kovalíček – V roce 2001 začal trénovat dívky hradecké Slavie v dorostenecké lize. Od roku 2010 je hlavním trenérem krajského centra mládeže a v roce 2015 s ním vyhrál turnaj krajských center mládeže z celé republiky memoriál Milana Kafky, když členkami družstva byly i přítomné Denisa Pavlíková a Michaela Ambrožová a Petr byl vyhlášen nejlepším koučem. Poslední sezóny působí jako druhý trenér prvoligových žen TJ Slavia Hradec Králové, rozhoduje krajské soutěže a sám rozdává volejbalovou radost v Sokole Stěžery.

Jan Senecký – Určitě nejvýraznější postava volejbalu v hradecké Slavii i celém kraji, mj. známý v republice jako dlouholetý organizátor Českých pohárů a mistrovství republiky. Jako trenér začal na Slezském Předměstí, ale v roce 1983 přešel do Slavie a trénoval zde většinou chlapce, největšími úspěchy jsou asi druhé místo kadetů a třetí místo juniorů v extraligách. S Petrem Judou trénoval krajský výběr, s Františkem Lilkem Krajské centrum mládeže, se kterým také působil jako asistent trenéra prvoligových mužů. Nevzpomenout nelze na jeho hráčské působení ve volejbalových deblech, když v osmdesátých letech s Karlem Matouškem byli schopni porazit nejlepší české páry. I dnes je součástí TJ Slavie jako pořadatel turnajů.

Medaili Českého volejbalového svazu ke 100 letům volejbalu získal Václav Židů

Od konce sedmdesátých let prvoligový rozhodčí, od jejich poloviny také funkcionář okresního, oblastního a od roku 2000 Krajského volejbalového svazu Královéhradeckého kraje. Od roku 2013 je členem Komise společenského významu Českého volejbalového svazu, řídí mistrovství republiky tzv. superveteránů, tedy hráčů nad padesát let. Významná je jeho činnost publikační, vydal tituly Historie velkooseckého sportu, Zlatá éra volejbalu a Historie královéhradeckého volejbalu, podílel se na tvorbě Zlaté knihy volejbalu a byl hlavním autorem almanachu, který tu je dnes prezentován.

 

Milou závěrečnou tečkou bylo předání ocenění ke 100 letům volejbalu Marku Pakostovi od Mirosława Wachowiaka – víceprezidenta Polské volejbalové federace a  Stanisława Łopacińskiho – člena Správní rady Polského volejbalového svazu. Druhé ocenění dostal svaz i od zástupců Dolnosaského volejbalového svazu Wojciecha Rozdalskiho (předseda) a Tomasze Sobolewskiho (sekretář). Nesmíme zapomenout na zástupce volejbalového klubu z Walbrzychu, kteří předali ocenění domácímu klubu TJ Slavia HK. Děkujeme Fabianu Kurzawińskimu a Krystyně Nawrocke.

 

V kuloárech bylo možné zahlednout:

-Pavlínu Springerovou – prorektorku Univerzity Hradec Králové

-Vladimíra Springera – emeritního ředitele ZŠ Bezručova

-Milana Zerzána – ředitele Městských lesů

-Jana Michálka – předsedu představenstva FC Hradec Králové

-Kamila Podroužka – místopředsedu TJ Slavia HK

Dále pak předsedy okresních volejbalových svazů, předsedy jednotlivých klubů a zástupce volejbalové Dřevěnice, veteránky a veterány TJ Slavia a mnoho dalších volejbalových osobností, trenérů a rozhodčích ze všech koutů Královéhradeckého kraje. Rovněž mezi nás zavítali představitelé České unie sportu a i Asociace školních sportovních klubů.

 

Poděkování patří prostě všem, kteří této akci pomohli nebo se jí zúčastnili.

A samozřejmě partnerům:

 

-Královéhradeckému kraji

-Městu Hradec Králové

-Českému volejbalu

-Královéhradecké krajské unii sportu

-Elektrárnám Opatovice

-Plzeňskému pivovaru

-Restauraci Slávka

 

Jakub Lejsek – místopředseda KVS

Updated: 28.7.2021 — 8:12
Královéhradecký krajský volejbalový svaz © 2017 Administrace