100 let volejbalu v Královéhradeckém kraji – 3. díl

Václav Nidrle – předseda Královéhradeckého KVS ke 100 letům volejbalu
 .
Tak náš milovaný volejbal má už sto let – úžasné výročí! A je evidentní, že na svůj věk je ještě hodně čiperný mladík. Podívejme se na kurty či do tělocvičen a uvidíme děti už od šesti let, jak se s obrovskou chutí perou se základy minivolejbalu. Ten bych bez váhání označil jako geniální projekt, který volejbalovému hnutí přivedl velké množství těch opravdu perspektivních uchazečů o budoucí volejbalové mistrovství.
 .
Volejbal tedy omládl a taky zkrásněl. V posledních třiceti letech totiž zaznamenal ještě jeden velký úspěch, když rozvinul dokonce až k účasti na olympijských hrách beach – či chcete-li plážový volejbal. Tady FIVB sbírá zasloužené „body“ a v současné době je největší světovou sportovní organizací, sdružuje celkem dvě stě dvaadvacet národních volejbalových federací! Další sportovní giganti – mezinárodní olympijský výbor, fotbalová či atletická federace jsou až další v pořadí…
 .
Volejbal je tedy globálním sportem a absolutní světovou špičku tvoří Evropa, severní i jižní Amerika a Asie, ale i další kontinenty – Afrika a Oceánie mají výkonnost na to, aby promluvily do pořadí na prestižních akcích. Svá světová mistrovství hraje od roku 1949 (muži), respektive 1952 (ženy), olympijským sportem je od roku 1964. Jeho mladší bratříček beachvolejbal měl první mistrovství světa v roce 1976 a o dvacet let později se představil na olympijských hrách.
 .
Československý či český volejbal zanechal také výraznou stopu, jsme dvojnásobní mistři světa mužů a přivezli jsme z něj další medaile (pomohly i ženy), prosadili jsme se vícenásobně na mistrovstvích Evropy i olympijských hrách a také beach se může chlubit medailovými umístěními. Mezi míčovými sporty je volejbal jedničkou! Spravedlivé je ale konstatování, že převážná většina těchto medailí má už dosti dlouhé vousy…
 .
Malým příspěvkem Královéhradeckého KVS ke sto letům volejbalu bude zpracování Almanachu. Nebylo to nijak lehké. Díky ochotě okresních volejbalových svazů jsme o podklady nouzi neměli. Spíše nás limitovalo, jak svoji historii jednotlivé oddíly a kluby zpracovaly. Dát tomu jednotnou linii se ukázalo býti nemožným… A tak se to některým z vás bude zdát trochu nevyrovnané, to obětujeme za cenu zveřejnění historických volejbalových faktů a omlouváme se za nedostatky, které v textu najdete, ať jsou to některé události v historii vašich oddílů, nebo chybějící jména aktérů. Zvláštní poděkování patří Královéhradeckému kraji, který celé oslavy podpořil významnou částkou, i proto mohl tento Almanach spatřit světlo světa.
 .
K takhle významnému jubileu se rozhodně gratuluje. Co přeju já? Určitě zdraví všech, kteří si ho volejbalem nepochybně upevňují. Věřím v brzké poražení koronaviru, vždyť my, sportovci, bojovat umíme! Přeju také stále přibývající počty trenérů, funkcionářů, rozhodčích a především hráčů. Volejbal, sport „gentlemanů“, při kterém nedochází k osobním kontaktům a faulům, je připraven nabídnout své soutěže (profesionální, výkonnostní, amatérské) všem zájemcům od mateřské školy až třeba po superveterány a hráče důchodového věku.
 .
Milý volejbale – buď tedy zdráv a nestárni!
Může jít o obrázek 1 osoba
Updated: 17.4.2021 — 16:32
Královéhradecký krajský volejbalový svaz © 2017 Administrace